ÖDÜL ALANI: ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE İMMÜNOLOJİ | 2022

Üstün Başarı Ödülü: Prof. Dr. Moshe Arditi

UCLA-CSMC Çocuk Hastalıkları Araştırma Bölümü Kürsü Başkanı, Enfeksiyon ve İmmünolojik Hastalıklar Araştırma Merkezi’nin Kurucu Başkanı Prof. Dr. Moshe Arditi, enfeksiyon ve bağışıklık sistemi, patojen ve konak etkileşimi, doğal ve edinsel immüniteyi oluşturan hücrelerin işlevlerini araştırarak, enfeksiyon ve moleküler immünoloji araştırma alanlarını birbirine bağlayarak, özellikle kalp ve damar hastalıkları, ateroskleroz ve Kawasaki Hastalığı ve son iki senede COVID-19 virüsü, bu virüsün bağışıklık sistemine etkileri, sebep olduğu hastalıklar ve tedavisine kadar olan geniş alandaki önemli buluşları, üst düzey akademik biyoloji ve tıp dergilerinde yayınladığı çok sayıdaki bilimsel çalışmaları, 25 senedir enfeksiyon ve immünoloji bilimlerinin ilerlemesine verdiği üstün katkılardan dolayı Değerlendirme Kurulu tarafından 2022 Yılı “Üstün Başarı Ödülü”ne layık görülmüştür.

Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü: Dr. Billur Akkaya & Dr. Münir Akkaya

Dr. Billur Akkaya, enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve kansere karşı bağışıklık sistemi yanıtında önemli rol oynayan ve bu hastalıklara yönelik tedavilerde etkili bir hedef olarak benimsenen T hücrelerin, düzenleyici T hücreler tarafından nasıl etkisiz hale getirildiğine dair hücresel ve moleküler düzeydeki deneysel çalışmaları ile bu alanda yaptığı katkılar nedeniyle Değerlendirme Kurulu tarafından 2022 yılı “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü”ne layık görülmüştür.

Dr. Münir Akkaya, enfeksiyon hastalıkları sırasında bağışıklık yanıtının çeşitli mikrobiyal etmenlerle nasıl yeniden programlandığı ve bu sürecin doğal ve kazanılmış bağışıklık unsurları arasındaki iletişimi ne şekilde etkilediğini bulmaya yönelik hücresel, moleküler ve metabolik seviyelerdeki deneysel çalışmaları ile  bu alanda yaptığı katkılar nedeniyle Değerlendirme Kurulu tarafından 2022 yılı “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü”ne layık görülmüştür.

Dr. Billur Akkaya ve Dr. Münir Akkaya, Ohio State Üniversitesi’nde kendi laboratuvarlarında çalışmalarını yürütmektedir.

• Prof. Dr. Murat AKOVA (Hacettepe Üniversitesi)

• Prof. Dr. Nihat BERKER (Kadir Has Üniversitesi)

• Prof. Dr. Sondan DURUKANOĞLU FEYİZ (Kadir Has Üniversitesi)

• Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL (Koç Üniversitesi)